Pizza to podstawa włoskiej kuchni, przysmak niezwykle popularny w naszym kraju. Wiele osób przygotowuje ją w domu. Aby nadać pizzy bardziej lokalny charakter lub ułatwić sobie wypieczenie chrupiącego ciasta, warto zaopatrzyć się w kilka akcesoriów. Będą przydatne niezależnie od tego, czy chcemy przygotować pizzę na rodzinny obiad, czy dla klientów w restauracji.
Kamień do pizzy
Każdy miłośnik pizzy zwraca uwagę na odpowiednio wypieczony spód. Nie może być zbyt blady, ale jednocześnie nie powinien być za mocno przypieczony. Aby uzyskać idealny spód, warto zainwestować w kamień do pizzy. Ulega on równomiernemu rozgrzaniu, dzięki czemu ciasto może być wypiekane w jednakowy sposób na całej powierzchni.Kamień sprawdzi się zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Można na nim przygotowywać także inne dania z mięsa i warzyw. Wiele modeli jest wykonanych z materiałów wykorzystywanych do wyrobu pieców służących do wypalania cegieł. Należy pamiętać, aby przed pierwszym użyciem kamień dokładnie umyć w ciepłej wodzie, koniecznie bez użycia detergentów. Później można go używać nie tylko do pieczenia, lecz również do podawania potraw.
Łopatka do pizzy
Korzystanie z kamienia powoduje pewien kłopot. Na kamień nagrzany w piekarniku należy położyć pizzę przygotowaną do pieczenia. Nie zrobimy tego jednak ręcznie z uwagi na wysoką temperaturę. Dlatego często wykorzystywana jest łopatka do pizzy. Za jej pomocą wygodnie przeniesiemy pizzę do piekarnika, a po upieczeniu — na talerz.Łopatkę należy podsypać małą ilością mąki pszennej lub kukurydzianej, aby pizza się nie zsunęła, ani nie zaczęła się przyklejać. Trzeba również pamiętać, aby nie kroić gotowej pizzy na łopatce, bo trudno będzie później zachować jej gładką powierzchnię.
Nóż i nożyce do pizzy
Naturalnym dodatkiem jest także nóż do pizzy. Aby wybrać najlepszy, trzeba wziąć pod uwagę materiał, z jakiego został wykonany. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zakup noża ze stali nierdzewnej. Jest to materiał odporny na uszkodzenia oraz łatwy do utrzymania w czystości. Jeśli zależy nam na większej trwałości, warto zastanowić się nad zakupem narzędzi do krojenia pizzy wykonanych z tytanu. Są niezwykle ostre i bardzo lekkie.
Uzupełnieniem mogą być również nożyce do krojenia pizzy. Są szczególne wygodne podczas porcjowania placka. Za pomocą nożyc łatwo uzyskamy mniejsze kawałki bez uszkodzenia delikatnej powłoki formy do pieczenia. Podobnie, jak w przypadku noża, rękojeść powinna być wykonana ze stali nierdzewnej, a rękojeść z wytrzymałego tworzywa sztucznego. Podczas szukania wysokiej jakości akcesoriów do pizzy warto zapoznać się z ofertą sklepu Recucina – https://recucina.pl/k/pieczenie/pizza/. Można tu zaopatrzyć się zarówno w ergonomiczne noże, jak i niezwykle trwałe kamienie. Duży wybór gwarantuje, że każdy znajdzie odpowiednie narzędzia do swoich potrzeb. Za ich pomocą zaserwujemy gościom doskonałą pizzę, której smak i sposób podania zapamiętają na długo.