Bardzo ważnymi urządzeniami gastronomicznymi, bez których nie może się obejść nie tylko niejeden zakład piekarniczy, ale także cukiernie, kawiarnie i restauracje, są piece piekarnicze. Ze względu na swoje możliwości oraz szereg funkcji, w które mogą być wyposażone, w znacznym stopniu przyczyniają się zarówno do ułatwienia, jak i zwiększenia wydajności pracy. Nic więc dziwnego, że jedną z pierwszych rzeczy z zakresu wyposażenia, o której myślą właściciele lokali gastronomicznych, są właśnie wspomniane wyżej maszyny.
Piece piekarnicze to doskonała inwestycja w przyszłość, która pozwoli na znaczne usprawnienie funkcjonowania niejednego lokalu gastronomicznego. Oczywiście ze względu na dużą różnorodność pod względem producentów i modeli dostępnych na rynku, prezentowane maszyny bez problemu dopasujemy do najróżniejszych potrzeb. Maszyny piekarnicze mogą działać w oparciu o różne typy paliwa. Stąd też na rynku mamy dostęp do takich urządzeń jak m.in. piec piekarniczy elektryczny lub gazowy.
Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze pieca piekarniczego?
Ze względu na to, że piec piekarniczy wiąże się z dość sporą inwestycją, warto jest wybrać taki produkt, który jest solidny, wytrzymały, wydajny, a przy tym również posiada doskonałe parametry techniczne, co świadczy o jego wysokiej jakości. Nic więc dziwnego, że od lat największą popularnością na rynku cieszą się te maszyny piekarnicze, które zostały stworzone przez topowych producentów. Związane jest to m.in. z tym, że renomowane marki dbają nie tylko o najwyższą jakość wykonania, ale także o to, aby ich piece były urządzeniami wielofunkcyjnymi. Dlatego też można je wykorzystywać zarówno do pieczenia, jak i rozmnażania oraz obróbki termicznej mięs, ryb i warzyw.
Główne rodzaje pieców piekarniczych
Do najpopularniejszych rodzajów pieców piekarniczych dostępnych na rynku, możemy zaliczyć:
- piece konwekcyjne – czyli urządzenia, które zostały wyposażone w wewnętrzny wentylatory, mający na celu wprawiania w obieg gorące powietrze; dzięki wspomnianej kwestii mamy gwarancję, że temperatura w całej maszynie jest taka sama; to z kolei daje gwarancję tego, że przygotowywane w urządzeniu potrawy/wypieki są upieczone równomiernie; ten rodzaj pieca doskonale sprawdza się podczas pieczenia różnego rodzaju bułek, chleba, ciast oraz wielu innych dań,
- piece konwekcyjno – parowe – w odróżnieniu od pieców konwekcyjnych, wspomniany rodzaj urządzeń wykorzystuje parę wodną, dzięki której pieczone przez nas dania i wypieki nie ulegają wysuszeniu, co ma przełożenie na ich lepszy smak; pozwalają na szybkie przygotowanie różnych potraw, przyczyniając się tym samym do oszczędności czasu oraz prądu; są intuicyjne w obsłudze i służą do profesjonalnego użytku.
Sprawdź profesjonalne piece piekarnicze w ofercie https://gastroplaneta.pl/pl/c/Piece-piekarnicze/192.